Verkets nytteverdi kan illustreres ved at det ble utgitt av Dansk Sejlskibsrederi-Forening med støtte fra Indenrigsministeriet.

Følgende omtale er utarbeidet av Henning Melsom og Vidar Lund.

Jens Kusk Jensen f. Jens Kusk Jensen (født 8. februar 1866 i Vester Assels, død 23. oktober 1936 i Nivå), var dansk sjømann og forfatter. Han seilte til sjøs i fire år fra han var 17. Så tok han styrmannseksamen. I tillegg tok han eksamener i engelsk, sjørett, handelslære, geografi og meteorologi. Etter det seilte han som styrmann, kaptein og skipsfører.

I elleve år skrev han på Haandbog i praktisk Sømandsskab. Mens han arbeidet på boka forliste han fire ganger, og store deler av manuskriptene hans gikk tapt.

Haandbog i praktisk Sømandsskab er opprinnelig på 400 sider. I tillegg til praktiske forklaringer og opplysninger om rigging, ankring, manøvrering, stuing av last, seilføring og det meste som har med seilskip å gjøre, har boka over 600 tegninger som Jens Kusk Jensen selv har laget. Boka ble meget populær, og er kommet i flere utgaver. Den endelige versjonen kom med opplaget fra 1924. Antikvariatutgaver kommer på mange hundre kroner.

Den boken som nå tilbys fra ing. Melsom har tittel Godt, gammeldags sjømannskap, er på 48 sider og inneholder mer enn 600 illustrasjoner i svart/hvitt. Her vil du finne detaljerte tegninger av alle typer rigg , med navn på rigg og alle seil, samt alt om spleising, stikk og knoper, blokker og taljer mm, alt er uunnværlig for sjøfarere og modellbyggere. I tillegg finnes mange andre interessante detaljer. Allerede på side 3 vises for eksempel forskjellen på trosseslått og kabelslått tauverk, ved siden av Bugsering i høi Sø og Surring af Ballast. Og den som føler behov for å kjølhale båten sin kan slå opp på side 37, der figur 545, Patentskrabe i Brug, viser en innretning for bunnskraping av et skip i sjøen, langt unna slipp og dokk. Med det Kusk Jensen opplevde på som aktiv på sjøen er det liten tvil om at han har solid bakgrunn for der han skildrer.

 
Nytt i denne utgaven er et tillegg med signalflagg, morse, semaforflagg og sjøveisregler.

Verket er vakkert reprodusert med solid, vannbestandig og stivt omslag, og med spiralrygg slik at det kan ligge oppslått uten å slå seg igjen. En god og praktisk løsning. Stort format: 34 x 24 cm. Teksten er på dansk, men det aller meste heter det samme på norsk. Vi var jo mer eller mindre nært sammen i 434 år.

Boken koster kr. 249,- pluss porto kr. 54,. (B-post) og kan bestilles på mail til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., telefon  41204938, eller på www.melsom.no

Skuteposten