Kort fortalt var det en opplevelse. Men det er vel ikke kortversjonen som er mest interessant, for det hele var en opplevelse som jeg ikke ville vært uten. På alle måter en flott tur over fjellet når nestleder Helge Foss kjørte bobilen og vi samtidig kunne suge inn alle naturopplevelsene som vakre Norge byr på. Vidda i glitrende sol til vestlandsmotsetningene med regn og kuling i kasta. Vi var framme fredagskveld og fant en plass rett på utsiden av Hardanger Fartøyvernsenter til Bobilen. Man reiser da standsmessig i CSK's tjeneste.

Neste morgen, den store dagen, både for oss og Hardanger Fartøyvernsenter som skulle feire sitt 25 års jubileum og "Mathilde" sitt 125 års jubileum opprant med et etter forholdene flott vær. Det var ikke spart på noe i forbindelse med arrangementet, man hadde tenkt på publikum, innbudte gjester (oss) og aktiviteter for barna som var med.Det hele startet med en orientering fra administrasjonens side hvor det ble redegjort for dagens program og "høydepunkter". Formelle saker ble unnagjort og så var det en tur ut på fjorden med hovedpersonen "Mathilde". Den foregikk i vakre Norheimsund's fjordarm og i smult farvann for anledningen. Skuta er vakker og oppførte seg fra sin beste side, både med hensyn til et hyggelig mannskap og flott bevertning, nesten synd at seilasen ikke varte mer enn en times tid.Etter ilandstigningen var det i igjen i gang med de formelle tingene. Det vil si at formelt i vanlig forstand var det ikke for her var det ingen som tok på seg findressen og satte nesa i sky, her var man jordnær (sjønær) og koste seg i hverandres selskap. Det fulgte en "lydkonsert" som sikkert flere kunne vært foruten, men morsomt var det jo når 2 elektroniske horn /lurer med lengde på 15 meter og ytre diameter på 1 ½ meter satte i gang. Deretter fulgte dueslipp (misforstå ikke), det ble sluppet kanskje hundre brevduer som litt av åpnings-seremonien. Flott !

I mellom alle programpostene var vi samlet til foredrag i en av kantinene og hørte et fenomenalt foredrag av tidligere dir. for Norsk Sjøfartsmuseum, Bård Kolltveit. Deretter fulgte et like levende innspill fra Flykapteinen / Maskinsjefen / Sjøkapteinen som hadde reist til Tyskland , kjøpt sin gamle drøm, en forfallen bilferge, hvor han hadde jobbet som ung gutt i Hardanger, Hardanger Sunnhordaland Dampskipsselskap (HSD). Han fortalt hvordan han hadde seilt ferga for egen maskin alene hjem til Hardanger, med et kompass en håndholdt GPS pluss et lånt skipsratt som hjelpemidler. ( Han lurte på om Helge og jeg kom fra skipskontrollen ! ) Daglig leder av Hardanger Fartøyvernsenter Geir Madsen holdt avslutningsvis et velforberedt og meget opplysende foredrag om institusjonens utvikling, meget bra.

Etter dette startet et lokalt band med konsert, og når det var over var det de prominentes tur til å si noen ord, og på forskjellig vis komme med sine gratulasjoner til jubilanten. Nå fulgte mange gratulasjoner fra representanter fra det lokale styre, kommunepolitikere og fylkesrepresentanter med flere. Det dreide seg i store trekk om verbale gratulasjoner og de fleste kom inn på vanskelige økonomiske tider. Et unntak var det før Christiania Seilskuteklubb skulle komme med sine gratulasjoner, der det også var en representant som overrakte en sjekk på fem tusen kroner. Geir Madsen var konferansier under tilstelningen, og det var han som tok i mot hilsener fra Christiania Seilskuteklubb når vår representant nestleder Helge Foss kom med sine velvalgte hilsninger og ønsker for fremtiden.Overraskelsen virket imidlertid dominerende da han på vegne av CSK og til alles overraskelse overrake Seilskuteprisen på 50.000 kroner pluss enda en sjekk på 12.5oo kroner som en jubileumsgave. Det "brøt" ut en øredøvende jubel og applaus !! Det var en verdig og flott opplevelse. Det litt komiske i en slik situasjon var at det var knapt noen som visste hvem og hva CSK var.Men de fleste i Norheimsund vet nå hvem CSK er. Etter dette var det vesentlig sosialt samvær og bespisning, og for vår del etter hvert en avreise med de ca førti milene vi hadde før vi var hjemme, som også var en meget hyggelig tur. Som jeg innledningsvis sa var det hele en opplevelse jeg ikke ville vært foruten !

Mvh
Trond Frøyland
Styremedlem

Skuteposten