Yngste mann om bord var min onkel Eigil Larsen på 17 år, én av mors fem brødre. Tyske undervannsbåter så de ikke noe til på overfarten. Under veis var det meget frisk seilas, men "Steinsund" var sterkt bygd og godt vedlikeholdt, dessuten var hun lettstyrt og grei å arbeide på grunn av det arbeidsbesparende utstyret tyskerne hadde installert, som fall-og brasevinsjer.

Etter seilasen over Atlanteren ankom "Steinsund" Mobile i Alabama, USA, 7. september 1916, der de lastet harpiks på fat.


"Steinsund" laster bek på fat i Mobile - septermber / oktober 1916.

19. oktober avgikk de for Montevideo I Uruguay.


"Steinsund" utlosset ved kai.

Så gikk ferden videre til Buenos Aires i Argentina, og derfra tilbake til Europa. Men i Atlanteren lå tyske U-båter på lur, og utenfor Cork i Irland ble de onsdag 18. april 1917 stanset av en tysk U-båt, men da den rundet skuta og så det påklinkede tyske navnet Goldbek med Hamburg som hjemsted, signaliserte U-båten carry on!


"Steinsund" minsker seil.

Firemastet bark "West Lothian" av Sandefjord, som også var underveis fra Buenos Aires lå 3-4 nautiske mil aktenom "Steinsund", ble torpedert, og mannskapet fra Steinsund møtte gutta fra West Lothian senere da de ankom Dublin! De hadde verken sett eller hørt noe til senkingen.


"Steinsunds" mannskap 1916-17. Kaptein Arne Kildahl med hvit lue forreste rekke. Nr. 2 fra høyre i bakerste rekker, min onkel Eigil Larsen 17 år.

Les mer om firemastet bark "Steinsund" her.

Skuteposten