En skute med norsk tilknytning.
Av Vidar Lund

Noen av dem som besøkte Bergen i forbindelse med Tall Ships Races sommeren 2008, la kanskje merke til en liten bark som het Picton Castle. Sammenliknet med de største skværriggerne var hun ikke imponerende. Men det gjelder bare størrelsen, for hennes historie overgår de fleste andre skuters. Og hun har sannelig en norsk tilknytning også, kanskje det kvalifiserer til hedersbetegnelsen "norgesvenn".

Artikkelforfatteren Ants Lepson er en av våre dyktigste marinemalere, og kanskje den mest erfarne seilskuteskipper i Norge. Han har vært skipper på de fleste av våre seilfartøyer, med unntak av Christian Radich. Han har også vært skipper på Skibladner.

Det var med betydelig spenning vi gjenopptok seilas med skole- klasser i juni i år. ”Svanen” hadde riktignok vært underkastet store reparasjonsarbeider siden hun ble overført til VSR (Norsk Sjøfartsmuseums Veteranskibsrederi A/S).

Les A-magasinets dramatiske fortelling om da barken "Dictator" av Moss forliste på Virginia Beach i 1891. Artikkelen beskriver også hvorfor tragedien aldri er blitt glemt.

Trykk her for å lese mer
Om Limfjorden rundt
Hvert år i uke 37 samles store deler av den danske treskibs flåten til vennskapelig dyst i Limfjorden. Regattaen går over 4 dager (i 2009 blir det 5 dager) og er innom havnene: Løgstør, Thisted, Struer, Fur (en øy) og Skive. Deltagelsen ligger på mellom 50-60 skuter som variere i størrelse fra tre mastrede skonnerter til små lokale skøyter og sjekter. Bredden i regattaen blir til en fin samling av danske og skandinaviske bruksfartøy i forskjellig størrelse.

Skuteposten